You are currently viewing Da li se akumulatoru može punjenjem produžiti radni vek?
Punjenje akumulatora

Da li se akumulatoru može punjenjem produžiti radni vek?

  • Post category:Saveti
  • Post comments:1 Comment
  • Reading time:3 mins read

Da li se akumulatoru može punjenjem produžiti radni vek?

Akumulator je punjiva baterija koja se koristi za pokretanje motornog vozila. Obnavljanje akumulatora je proces kojim se može obezbediti do 70% originalne snage novog akumulatora. Naravno postavlja se pitanje i očuvanja životne sredine jer akumulatore koji su neopotreblivi treba adekvatno skladištiti. Stoga ne čudi pitanje „da li obnavljanje akumlatora na automobilu funkcioniše?“

Jednostavan odgovor na ovo pitanje je da, radi. Proces punjenja i obnavljanja akumulatora produžiće radni vek do godinu dana.Taj proces punjenja možete ponoviti 3 puta. Dolazimo do značajne uštede novca kao i očuvanja životne sredine. Zašto da ne? Potrebno je samo pratiti dalja uputstva….

Postupak punjenja akumulatora

Pražnjenje akumulatora se dešava prilikom različitih kvarova. Uzrok najčešće može biti sulfatizacija. Sulfatizacije je hemijska reakcija sakupljanje kristala olovnog sulfata u porama samog akumulatora, kao i na površini olovnih ploča baterije. To dovodi do smanjenja kapaciteta i eventualnog kvara akumulatora.

Sulfatizacija je posledica toga što su akumulatorske baterije ostavljene da stoje u dužem vremenskom periodu nedovoljno napunjene, prenapunjene. Takođe skladištenje akumulatora ne sme biti u prostorijama koje imaju temperaturu iznad 70 stepeni.

AUTO SKOLA SUŠIĆ VRŠI UPIS NOVIH KANDIDATA !!!

Prema istraživanjima koja se sprovode na odloženim akumulatorima najčešći uzrok je starost akumulatora koji je zahvatila korozija usled eksploatisanja. Blaga korozija, praćena aktivnim rasipanjem materijala, uzrokuje da se akumulator na Vašem vozilu istroši nakon određenih godina korišćenja. Korozija kao hemijski proces je potpuno normalna i očekivana na olovnom materijalu. 

Postupak punjenja akumulatora

Da bismo pravilno napunili akumulator potrebno je da znamo procese. Osnovni proces popravljanja pomaže u uklanjanju vidljive korozije i zameni istrošenog rastvora elektrolita kako bi se obnovio veći deo ili sav originalni kapacitet baterije. Punjenje elektrolitima je ustvari upotreba sode bikarbone, Epsom soli i destilovane vode za čišćenje terminala i obnavljanje tečnosti akumulatora.

Da bismo pravilno napunili akumulator potrebno je da znamo procese. Osnovni proces popravljanja pomaže u uklanjanju vidljive korozije i zameni istrošenog rastvora elektrolita kako bi se obnovio veći deo ili sav originalni kapacitet baterije. Punjenje elektrolitima je ustvari upotreba sode bikarbone, Epsom soli i destilovane vode za čišćenje terminala i obnavljanje tečnosti akumulatora. Ovako sproveden proces može produžiti vek Vašem akumulatoru minimum godinu dana. Naravno ovakav proces prilikom ponavljanja koje može biti 3 puta svaki put će doneti manji kapacitet bateriji i samim tim manji životni vek.

Punjenjem akumulatora podrazumeva vraćanje kapaciteta koji ima novi akumulator do maksimuma. Slično se dešava i sa našim mobilnim telefonima i baterijama u njima.

Porces punjenja koji smo opisali je akumulatorima ispunjenim olovnim pločama ali se isti proces može uraditi i na litijum-jonskim.Sa druge strane novije hibridne baterije na električnim vozilima se takođe mogu obnoviti. Međutim, svaki tip baterije ima jedinstveni proces obnavljanja zbog hemijskih varijacija.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor