You are currently viewing Tokom vožnje Vaš automobil vuče na jednu stranu?
Vodite racuna o automobilu

Tokom vožnje Vaš automobil vuče na jednu stranu?

  • Post category:Saveti
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:4 mins read

Tokom vožnje Vaš automobil vuče na jednu stranu?

Svakom se bar jednom desilo da primeti da mu automobil vuče na jednu stranu. Možda pomislite da je to bezazleno na početku. Ali postoji mogućnost da se ispostavi da je nastao veliki problem i možete da zapadnete u opasnost. Ostanite sa nama i saznajte šta je neophodno da uradite i rešite postojeći problem. Sve u cilju da biste se osećali bezbedno u toku dalje vožnje.

Oštećenje okvira ili rama automobila

Dosta vozača strepi da im se ne ošteti okvir ili ram automobila jer znaju da će tako možda da ih zadesi veliki problem kako za vozilo tako i za nekada preskupe popravke. Kada primetite da Vaš automobil vuče na jednu stranu, prvo pomislite da Vam se oštetio ram automobile i da Vaši točkovi nisu u ravni.

Neophodno je da odvezete Vaš automobil u servis i da sačekate da stručna lica provere Vaše točkove kako biste mogli da nastavite sa bezbednom vožnjom. Vaši točkovi i okvir automobila nisu poravnati, evo na koje se sve načine to može desiti:

  • Pri velikoj brzini Vam se desilo da naletite na veliku rupu
  • Ukoliko ste udarili u ivičnjak
  • Ako su Vam istrošeni amortizeri i ostali delovi vešanja
  • Bilo koja manja nezgoda

Takodje jedan od bitnih faktora je neujednačen pritisak u Vašim gumama

Najčešće se dešava da Vam nisu sve gume ujednačeno napumpane. To jeste jedna od najblažih varijanti ove vrste problema. Može da se desi da jedan točak ili cela jedna strana točkova Vašeg automobila bude nedovoljno naduvana ili prenaduvana. To se dešava kada Vam je sa te strane guma ili više istrošena ili možda čak i probušena.

Kada se ovo desi, vrlo lako možete rešiti ovaj problem. Tako što ćete da se odvezete do prve pumpe i proverite pritisak u svakoj gumi. Ukoliko je potrebno doduvajte ih ili ispumpajte do potrebnog pritiska. Kada se desi da je ispumpana samo jedna guma proverite da li je probušena ili se prosto samo izduvala. Ukoliko se desi da je probušena obavezno idite kod prvog vulkanizera da sanira problem.

Ako primetite da Vaš automobil vuče na jednu stranu prilikom pritiskanja kočnice. Verovatno su Vam istrošeni amortizeri ili su slomljeni.

Savet auto skole Sušić: Svako od Vas bi trebalo da drži merač pritiska u gumama u automobilu da biste kada god je to potrebno proverili gume vašeg vozila da biste bili sigurni da su pravilno napumpane i da biste se Vi osećali sigurno u toku vožnje.

Uobičajeni krivac za neispravan sistem vešanja je to što su čaure kontrolne ruke istrošene i omogućavaju ruci da se kreće tokom kočenja. Nažalost, ovaj problem ne možete tako lako rešiti – ili ćete morati da ih popravi mehaničar ili da ih zamenite.

Dešava se da Vam se zaglavi kočiona čeljust

Može da se desi i da Vam se polomi ili zaglavi kočiona čeljušt to je takodje još jedan krivac da Vaš automobil vuče na jednu stranu. Vaš automobil se bezbedno i kontrolisano zaustavlja tako što kočione čeljušti vrše pritisak na kočione pločice.

Neujednačen pritisak na kočione pločice moze da prouzrokuje zaglavljena ili polomljena čeljušt na samo jednom točku. Svaki točak ima svoju čeljšt i ne mora se desiti da se na svakom točku desio problem ali je dovoljno da kada se desi na jednom točku Vi budete u problem. Neophodno je da tada Vaš automobil odvezete u servis. Nemojte dozvoliti da upravljate vozilom kom su neispravne kočnice, potrebn je da odmah zamenite defektne čeljušti.

Ostavite odgovor